Μουσεία Λευκάδας

Μουσεία Λευκάδας

Οι λάτρεις της Ιστορίας αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν βαθύτερα την Ιστορία της Λευκάδας έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν Μουσεία Αρχαιολογικά και λαογραφικά της Λευκάδας , με τα σημαντικότερα να αναφέρονται παρακάτω :

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας : Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας .Τα ευρήματα που παρουσιάζονται ξεκινούν από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 – 35.000 π.Χ.) και φτάνουν έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου.

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού : Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της Λευκάδας, το δίπατο σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Λευκάδα ο Άγγελος Σικελιανός, έγινε δυνατό να αναπτυχθεί το όραμα και η πράξη του ποιητή σ’ ένα σύγχρονο μουσείο-κόσμημα. Ο επισκεπτης μπορεί να θαυμασει προσωπικά αντικείμενα του ποιητη και να μαθει λεπτομερειες για την ζωή και το έργο του.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ.Φανερωμένης : Στεγάζεται στην Ι.Μ.Φανερωμένης, με ποικίλα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, τα οποία καλύπτουν μία περίοδο από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και το 1864. Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες , εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα και έργα αργυροχοίας (σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα κ.α).

Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς» «Πανταζής Κοντομίχης» : Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκάδας καοι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια πλούσια συλλογή από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Λευκαδιτών.

Μουσείο Φωνόγραφου : Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης της Λευκάδας (Καλκάνη 2) στεγάζεται το μικρό ιδιωτικό μουσείο με φωνόγραφους, δίσκους, σπάνια άλλα χρηστικά αντικείμενα εποχής.

Τοποθεσίες

Δείτε περισσότερα ΜΕΡΗ