
Λευκάδα
Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Η Λευκάδα περιβάλλεται από πλήθος μικρότερων νησιών, τον Κάλαμο , τον Καστό , το Μεγανήσι καθώς και από ένα σύμπλεγμα νησιών γνωστό ως Πριγκιποννήσια , στο οποίο ανήκουν τα ιδιωτικά νησιά Σκορπιός, Μαδουρή και Σπάρτη. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα και η πρόσβαση στο νησί γίνεται οδικώς, εύκολα και ανέξοδα.
Η Λευκάδα φημίζεται για τις αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά όπως το Κάθισμα και το Πόρτο Κατσίκι και για τα γραφικά ψαροχώρια και ορεινά χωριά της. Προσφέρει νυχτερινή διασκέδαση, αθλητικές δραστηριότητες όπως windsurf αλλά και κορυφαία αξιοθέατα όπως είναι το Ενετικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας, το Ακρωτήριο Λευκάτας και οι Καταρράκτες του Δημοσάρι.
Ιστορία
Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ’ τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ’ το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ’ τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ’ την πόλη της Λευκάδας και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ’ αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί υπάρχουν απ’ την παλαιολιθική εποχή. Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ στην περιοχή του Νυδρίου, ανακάλυψε ευρήματα απ’ την εποχή του Χαλκού (2000 π.χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη.
Λίγο έξω απ’ την πόλη και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καλλιγόνι υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Νήρικος, η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη του νησιού. Γύρω γύρω απ’ την πόλη είχε κτιστεί ένα μεγάλο τείχος, κομμάτι του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα.
Η Λευκάδα έχει πάρει μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες στο παρελθόν, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη των Πλαταιών κατά τους περσικούς πολέμους, καθώς και στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών. Ακολούθησε πιστά και το Μέγα Αλέξανδρο στην τεράστια εκστρατεία του. Φαίνεται ότι από τους ακολούθους αυτούς ιδρύθηκε η ομώνυμη πόλη στην παραλιακή Συρία, καθώς και μια άλλη κοντά στην Δαμασκό.
Πρόσβαση
Η Λευκάδα είναι ένα νησί άμεσα προσβάσιμο οδικώς καθώς ενώνεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με μια κινητή γέφυρα που συνδέει το νησί με τις ακτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η υποθαλάσσια σήραγγα της Πρέβεζας-Ακτίου προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο νησί από τη βορειοδυτική Ελλάδα και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (100χλμ.), το οποίο αποτελεί σημαντική πύλη για τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Οι επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα μπορούν εύκολα να φτάσουν στη Λευκάδα από την Εγνατία οδό. Φτάνοντας στα Ιωάννινα ακολουθήστε τη διαδρομή προς Πρέβεζα όπου βρίσκεται η υποθαλάσσια σήραγγα.
Από το αεροδρόμιο του Ακτίου η απόσταση μέχρι το νησί της Λευκάδας είναι 22χλμ. Η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου διευκολύνει τη σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα και το λιμάνι της Πάτρας (170 χλμ.), το οποίο είναι η δεύτερη σημαντική πύλη προς την Ευρώπη.